MUNKAVÉDELMI KUTATÁSI KÖZALAPÍTVÁNY

 

SZAKINFORMÁCIÓS ADATBANK

 

 

 

0

6

1

0

Felhasználói
sorszám

 

MKK adatbank
sorszám

0

0

0

7

 

 

Tárgykör:

 

Cím magyarul:

 A szupermarketek sütőipari munkásainak asztmája; milyen pontos a rendszeres egészségügyi felülvizsgálat,

Szerzők: 

Lbrandt, A

Cím idegen nyelven:

Supermarket Baker’s Asthma: How Accurate is Routine Health Surveillance?

Forrás, bibliográfiai adatok:

Occupational and Environmental Medicine,

2005, június, p. 395-399

Dokumentum típusa:

Folyóiratcikk (angol nyelven)

Lelőhely:

MKK/G

Tartalom: Azt vizsgálták, hogy a rutin egészségügyi felmérések mennyire alkalmasak a munkahelyi károsodások tényleges kiszűrésére. Evégett egy 324 tagból álló szupermarket hálózat kb. 3000 alkalmazottjára kiterjedő egészségi szintfelmérő programot hajtottak végre. A dolgozók mind a sütőüzemben dolgoztak és légzési állapotukra kiterjedő kérdőíveket kellett kitölteniük. Ha mellkasi panaszaik voltak, akkor a munkakörülményeikre vonatkozó kérdésekre is válaszolniuk kellett. Emellett a vér IgE szintjét is mérték sütőipari allergénekre pl. gomba alfa-amiláz. Azt találták, hogy a rutin vizsgálatok lényegesen alábecsülik a tényleges munkahelyi terhelést, és hogy a standard keresztmetszeti vizsgálattal kb. négyszer annyi szimptómás esetet derítettek fel, mint a rutin vizsgálattal.

Tárgyszavak: sütőipari expozíció, légzőszervi panaszok