MUNKAVÉDELMI KUTATÁSI
KÖZALAPÍTVÁNY
SZAKINFORMÁCIÓS
ADATBANK
0 |
6 |
1 |
0 |
Felhasználói |
|
MKK
adatbank |
0 |
0 |
0 |
7 |
Tárgykör: |
|
||||||
Cím
magyarul:
|
A
szupermarketek sütőipari munkásainak asztmája; milyen pontos a rendszeres
egészségügyi felülvizsgálat, |
||||||
Szerzők: |
Lbrandt, A |
||||||
Cím idegen nyelven: |
Supermarket Baker’s
Asthma: How Accurate is Routine Health Surveillance? |
||||||
Forrás, bibliográfiai adatok: |
Occupational and
Environmental Medicine, 2005, június, p. 395-399 |
||||||
Dokumentum
típusa: |
Folyóiratcikk (angol nyelven) |
||||||
Lelőhely: |
MKK/G |
||||||
Tartalom: Azt vizsgálták, hogy a rutin egészségügyi felmérések mennyire
alkalmasak a munkahelyi károsodások tényleges kiszűrésére. Evégett egy 324
tagból álló szupermarket hálózat kb. 3000 alkalmazottjára kiterjedő egészségi
szintfelmérő programot hajtottak végre. A dolgozók mind a sütőüzemben dolgoztak
és légzési állapotukra kiterjedő kérdőíveket kellett kitölteniük. Ha mellkasi
panaszaik voltak, akkor a munkakörülményeikre
vonatkozó kérdésekre is válaszolniuk kellett. Emellett a vér IgE szintjét is mérték sütőipari allergénekre
pl. gomba alfa-amiláz. Azt találták, hogy a rutin vizsgálatok lényegesen
alábecsülik a tényleges munkahelyi terhelést, és hogy a standard
keresztmetszeti vizsgálattal kb. négyszer annyi szimptómás esetet derítettek
fel, mint a rutin vizsgálattal.
Tárgyszavak: sütőipari expozíció, légzőszervi panaszok